T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAYRAMPAŞA - Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Medeni Cesaret Sahibi Olmak

Değerler Eğitimi konumuz MEDENİ CESARET SAHİBİ OLMAK... 

Cesaret,Erdemdir 

Winston Churcill şöyle söylemiştir:"Cesaret, haklı olarak erdemlerin en değerlisi olarak bilinir;çünkü diğer bütün erdemler ona dayanır." Cesaret, gerçekten başarılı olan insanların başta gelen özelliğidir.Cesaret, başarının temelidir.Çünkü çoğu zaman cesaretsizliktir insanı başarılardan alıkoyan. 

Cesaret, birçok insanın arzuladığı, hatta birçok insanın kendisinde var olduğuna inandığı fakat hayata geçirmekte zorlandığı bir tutumdur.Cesaret, bir şeye karşı ilk adımın atılmasını sağlar.

 

Cesaret ve Akılıcılık 

"Cesaret, tehlike karşısında akıl ve zekanın kullanılmasıdır." Eflatun

Kişi ancak akılcı bir cesaretle başarıya ulaşabilir.Macera ruhuyla hareket eden, cahilce cesaret gösteren insanlar, ilk bakışta diğer insanlarda hayranlık uyandırsalar da, bu davranışlar kişi için hiç de iyi sonuçlanmaz.

 Kişinin bütün davranışlarında görülen akıl, sergilediği cesaret örneklerinde mutlaka kendini gösterir.

Akılcı kişinin ortaya koyduğu cesaret, körü körüne ve duygusal bir davranış değildir.Zaman zaman risk altına da girer,fakat bunlar hiçbir zaman ani bir duygusallığın güdümünde ve düşüncesizce yapılan hareketler olarak ortaya  çıkmaz.

 

Cesaret ve Yetenek 

"Bu dünyada yetenekli olmayan pek çok kişi, küçük bir cesaret sahibi olmadıkları için silinip gitmişlerdir." Sydney Smith

Birçok insan, birçok yetenek ve özelliklerle yaratılmıştır. Fakat bu insanların çoğu cesaretsizliklerinden dolayı, meydan okumaya korktuklarından dolayı yeteneklerini kullanamayarak hayattan beklentilerini elde edememişlerdir.Bu insanlar bu sonucu cesaretsizliklerine değil, şansa bağlayarak büyük bir gerçeği görmezden gelirler, kendilerini kandırırlar. Üstelik bunun farkında bile değillerdir. Görmezden gelinen bu gerçek şudur:Cesareti yoksa hayat insana hiçbir şey vermez;çünkü hayat, verdiği her şeyi sadece tek bir şeyle  tahsil eder;cesaretle.

 

Cesaret ve Korku 

 "Cesaret insanı zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık da ölüme götürür."  Seneca

Cesaret,korkmamak değildir.Korkunun kontrol altına alınması ve üzerimizde olumsuz etkiler  yapmasına izin vermeyerek eyleme geçme isteğimizi devam ettirmektir.Örneğin;cesaret,trafiğin hızlı aktığı bir otoyolda ters yönde gitmek değildir.

 

 

Gerçek cesaret sahipleri de korkuya sahiptir.Fakat bu insanlar; korkularına galip gelirler ve onların kendilerini yönetmelerine izin vermezler. Böylece, cesaretleri kabadayılıktan ve dengesiz ataklardan arındırılır. Kontrol altına alınmış korku, kişinin cesaretini ortaya koyması için engel olmaktan çıkar.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.04.2015 - Güncelleme: 21.06.2022 01:19 - Görüntülenme: 1163
  Beğen | 0  kişi beğendi