T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAYRAMPAŞA - Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Gençlere Tavsiyeler

 

Genç arkadaşım!

 

Kendini önemsiyorsan,

 

Kendine yardım etmek istiyorsan,

 

Hem mutlu ,hem başarılı, hem güçlü, hem de onurlu ve özgür olmak istiyorsan,

 

Deneme –sınama ile vakit kaybetmemek ve başkalarının tecrübelerinden faydalanmak istiyorsan yazdıklarımı beş duyum , aklın ,kalbin ve ruhunla dinle.

 

 

 

İlk Tavsiyem : Kendini Doğru Tanı

 

   Bir şehirde yol bulmaya çalışırken harita üzerinde nerede olduğunu bilemezsen ,nereye gideceğini de bilemezsin .Aynı şekilde, kendini doğru tanımazsan  vereceğin kararlarda amacına hizmet etmez. Hayatın sokakların arasında geçer  ve yaşamını rastlantılar yönetir.

 

  Kendini tanıyan insan güçlü ve zayıf yönlerini, imkanlarını , yeteneklerini ,fırsatları  ve tehditleri doğru değerlendirir .Kendini  gözlemleyebilmek ve doğru analiz edebilmek bir yetenek değil , beceridir ve öğrenilmesi gerekir.

 

Hedef Piramidin Olsun

 

   Beynin kendi kendini programlar .Arabaya bindiğimizde şoför isek nereye gideceğimizi hareket etmeden önce düşünür ve planlarız ,daha sonrasında ise başka şeyler düşünürüz .Beynimiz bu başka şeyler ile meşgulken  bir tür otomatik pilota bağlandığı için bizi istediğimiz yere götürür.

 

  Hayat yolunda da durum böyledir. Kısa ve uzun vadeli hedeflerini , amaçlarını, belirlemen beynini doğru bir şekilde programlamanı sağlar. Bunu başarmak için kendine bir hedef piramidi oluşturmalısın. Önceliklerini önem sırasına göre dizmeli , en tepeye senin için en önemli hedef ve öncelikli konu ne ise onu koymalısın. En tepedeki bu hedefin soyut bir hedef olmasına dikkat etmelisin : Nasıl bir insan olmak istiyorsun? Öldüğünde mezar taşında ne yazılmasını istiyorsun ? Vereceğin kararlarda bu öncelikleri sürekli olarak test etmelisin.

 

    Hedefe giderken önüne çıkan çeldiriciler, baştan çıkarıcılar ve zevk tuzaklarına düşmemek için beyninde bu dosyayı açık tutmalısın. Bu sayede olayları sen yönlendirir.

 

Geleceğini planla

 

Belirlediğin hedeften başka, hayat yolunda takip edeceği bir de yol haritan olmalı .Yol haritanı çizerken ayrıntı tuzaklarına dikkat et . Başarıda ayrıntılıdır, şeytan da... Amacına hizmet etmeyen ayrıntı kötücül olabilir, amacına hizmet eden ayrıntı  ise hata yapmanı engeller ve doğru karar vermeni sağlar

 

      Yol haritanı çizerken , eylem planını hazırlarken rol modeller edin ; ama yine de kendin olmayı unutma. Arı gibi her çiçekten bir şeyler de almalısın; Ailen , sosyal çevren, öğretmenlerin, dini ve kültürel kanaat önderlerin beslediği kaynaklar olmalı. 

 

Tutkulu Projen Olsun

 

  Seni motive edecek, harekete geçirecek en önemli şey, gerçekçi ve tutkulu bir proje sahip olmandır. Ümidi ayakta tutmak  uğurunda yaşamaya değer somut ve soyut projelerle mümkündür. Özgüvenini ideallerinle arttır. İdealist aktivist ve realist dengeyi ancak böyle sağlarsın.

 

Başarı İçin Zorluklara Tahammül Et

 

"no pain, no gain," yani çile yoksa kazanç da yok.  Bizdeki "Zahmetsiz  rahmet olmaz" sözüne denk olan bu İngilizce deyişi aklından çıkarma. Hayat, mükafatını zorluklara tahammül edenlere verir. Başın dik ve onurlu yaşamak istiyorsan  emeğinle kazanmaya çalışmalısın.

 

Duygusal Okuryazar Ol

 

Duyguların bilimsel bir kategori olduğu sinirbilim çalışmalarınca kanıtlandı. İletişim pisikolojisinde gelişen paradigmalara göre iletişimin %70-%80' ini sözel olmayan iletişim teşkil eder. Ses tonu, eşik       altı vurgular, bakışlar mimik ve jestler yollar duygusal veri aktarımı yaparak diğer insanlarla etkileşim oluşturur. İletişimin %20-%30'u ise informatif  iletişim, yani aktarılan sözler ve anlamlarla ilgilidir.

 

" Her şey akıldır " paradigması artık değişti. Değişime ayak uydur, duygusal okur yazar ol.

 

Otizmin sebebi beyinde duygusal okuryazarlığın gelişmemesidir. Empatik iletişim duygusal  okuryazarlık  demektir .  Sosyal duygular,  ikna ve etkileme gücü  duygusal okuryazarlığın gelişmesi ile ilgilidir. İnsan beyninde telsiz internet gibi çalışan 'ayna nöronlar ' güçlü duyguları algılayan sinir hücreleridir. İnsan, beyin hücreleri küçük bir jeneratör gibi çalışıp elektrik üretirken, dalga fonksiyon ile evrensel akışa  duygu ve düşünce frekansları da sunar.

 

            Nörofelsefe ,  nöro teoloji , nöroekonomi, nöropazarlama artık bilimin menzilindeki konulardır.  2002 Nobel  Ekonomi  ödülü' nü "kriz yönetiminde psikolojik etkenler "   üzerinde çalışan bir psikolog  aldı. Duyguların ekonomiyi etkilediğinin  bilimsel olarak gösterildiği  bir çağda yaşıyoruz. "Her şey akıldır." Paradigması artık değişti. Değişime ayak uydur, duygusal okuryazar ol.

Kaynak: Nevzat TARHAN, Bilinçli Genç Olmak

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.10.2019 - Güncelleme: 21.06.2022 01:17 - Görüntülenme: 555
Kaynak: Nevzat TARHAN
  Beğen | 0  kişi beğendi